Esimerkkitehtävät: Oivallus- ja päättelykykyä vaativat tehtävät

Seuraavissa tehtävissä pääset harjoittelemaan psykologian ja logopedian valintakokeissa olevia oivallus- ja päättelykykyä vaativia tehtäviä. Varaa itsellesi riittävästi aikaa, sillä kuten valintakokeissa, myös nämä esimerkkitehtävät voivat tuntua työläiltä ja aikaa vieviltä. Onkin hyvä huomata jo tässä kohdassa, että oivallus- ja päättelykykyä vaativat tehtävät ovat valintakokeessa sekä alttiita virheille että potentiaalisia aikasyöppöjä.

Tehtävä 1

Arthur, Beatrice, Camilla, Dennis ja Erkki omistavat jokainen yhden auton seuraavista vaihtoehdoista: Fiat, Honda, Kia, Lada ja Mazda. Mikä on ensimmäinen ehto, jonka kohdalla on pääteltävissä, kuka omistaa minkäkin auton?

(1) Beatrice ei omista Fiatia eikä Hondaa.

(2) Arthur omistaa Kian tai Hondan.

(3) Jos Erkki tai Dennis omistaa Kian, Arthur ei omista Hondaa.

(4) Camilla omistaa Hondan.

(5) Erkki omistaa Ladan tai Mazdan.

Te(6) Dennis omistaa Mazdan tai Fiatin.

(7) Jos Beatrice omistaa Ladan, Dennis omistaa Fiatin.

(8) Jos Erkki ei omista Mazdaa, Beartice ei omista Ladaa.

(9) Erkki tai Cecilia omistaa Mazdan.

(10) Beatrice omistaa Ladan.

Taustatiedot tehtäviin 2 ja 3:

Tehtävissä 1 ja 2 tehtävänäsi on vastata, mikä lisätieto riittää kunkin tehtävän johdannossa annetun tiedon lisäksi kysymyksen ratkaisemiseen tarkasti ja yksikäsitteisesti. Jokaisessa tehtävässä on johdantoteksti, kysymys sekä kaksi lisätietoa: (1) ja (2). Sinun tulee jokaisen tehtävän kohdalla päätellä, mikä lisätieto tai mitkä lisätiedot riittävät osatehtävän johdannossa annetun tiedon lisäksi kysymyksen ratkaisemiseen tarkasti ja yksikäsitteisesti. Alla olevaan taulukkoon on koottu ratkaisuvaihtoehdot selitteineen:

VaihtoehtoVaihtoehtoSelite
A.(1) riittää,
mutta (2) ei riitä
Lisätieto (1) yksinään riittää kysymykseen vastaamiseksi.
Lisätieto (2) ei yksinään riitä kysymykseen vastaamiseksi, eikä sitä välttämättä tarvita lisätiedon (1) ohella.
B.(2) riittää,
mutta (1) ei riitä
Lisätieto (2) yksinään riittää kysymykseen vastaamiseksi.
Lisätieto (1) ei yksinään riitä kysymykseen vastaamiseksi, eikä sitä välttämättä tarvita lisätiedon (2) ohella.
C.(1) ja (2) yhdessä riittäävätKumpikaan lisätieto yksinään ei riitä,
mutta molemmat lisätiedot yhdessä riittävät kysymykseen vastaamiseksi.
D.(1) tai (2) riittää erikseenKumpi tahansa lisätiedoistaa yksinään riittää kysymykseen vastaamiseksi.
E.(1) tai (2) ei kumpikaan riitäLisätiedot edes yhdessä eivät riitä kysymykseen vastaamiseksi.

Tehtävä 2

Psykologian maisteriohjelmaan hyväksyttiin yhteensä 426 opiskelijaa vuosien 2021 ja 2022 syksyinä ja keväinä. Jos keväiden hyväksytyistä neljäsosa olisi hyväksytty syksyllä, olisi hyväksyttyjä ollut keväinä ja syksyinä yhtä monta. Kuinka monta hakijaa hyväksyttiin keväällä 2022?

(1) Kumpanakin syksynä hyväksyttiin yhtä monta hakijaa. Keväällä 2021 hyväksyttiin kymmenellä jaollinen määrä hakijoita.

(2) Vuonna 2021 hyväksyttiin 191 opiskelijaa. Vuoden 2022 keväällä hyväksyttiin yli kaksi kertaa niin monta opiskelijaa kuin vuoden 2022 syksyllä.

Tehtävä 3

Felix, Gabriel, Heikki, Ilpo, Jorma, Kalle ja Leevi juoksivat kilpaa. Jokainen ylitti maaliviivan eri aikaan. Kuka voitti?

(1) Gabrielia ennen maaliin tuli yhtä monta juoksijaa kuin hänen jälkeensä. Leevi oli toinen. Ilpo ja Kalle olivat Heikkiä nopeampia. Felix oli viimeinen. Jorman ja Gabrielin välissä maaliin tuli yksi juoksija. Jos Heikki oli Jormaa nopeampi, niin myös Leevi oli Ilpoa nopeampi.

(2) Heikki oli nopeampi kuin Jorma ja Felix. Kalle tuli ensimmäiseksi tai viimeiseksi. Leevi, Gabriel ja Jorma tulivat maaliin tässä järjestyksessä (mahdollisesti muita juoksijoita välissään). Ilpo oli kolmas. Jorman ja Ilpon välissä maaliin tuli kaksi juoksijaa. Leevi ja Ilpo tulivat peräkkäin maaliin (eivät välttämättä tässä järjestyksessä).