Oppimisympäristön sisältö

Tällä sivulla esittelemme Moodle verkko-oppimisympäristömme sisältöä ja ominaisuuksia. 

Selainpohjainen verkko-oppimisympäristö

Psykologian ja logopedian valmennuskurseilla käytetään Moodle verkko-oppimisympäristöä. Oppimisympäristö on selainpohjainen eikä sen käyttäminen vaadi mitään asennuksia laitteellesi. Sivusto on mobiilioptimoitu, joten sen käyttäminen onnistuu myös tabletilla ja älypuhelimella. Parhaan käyttökokemuksen saat tietokoneella ja tabletilla. Moodlesta on olemassa myös mobiiliaplikaatio, josta ei löydy kaikkia selainpohjaisen version toiminnallisuuksia. Suosittelemme ensisijaisesti Moodlen käyttämistä joko tietokoneella tai tabletilla.

Oppimisympäristömme löydät seuraavasta osoitteesta: https://moodle.psykologiavalmennus.fi

Oppimispolut

Aihekohtaiset oppimispolut johdattavat sinut läpi valintakoevaatimusten loogisesti edeten. Koska kaikki valmennuskurssilla tarvittava teoria on oppimispoluilla sähköisessä muodossa verkko-oppimiympäristössämme, et tarvitse erillisiä teoriakirjoja valmistautuessasi valintakokeeseen. Jokainen oppimispolku koostuu useasta oppitunnista, joissa teoriaan perehdytään tekstin, kuvien ja esimerkkien avulla. Oppitunnit myös syventävät tietojasi siellä, missä se valintakokeen näkökulmasta on keskeistä. Kun olet saanut yhden oppitunnin käsitellyksi, oppimispolku johdattaa sinut seuraavalle oppitunnille. Näin sinun ei tarvitse itse miettiä, mitä tehdä seuraavaksi. Halutessasi voit myös palata polulla taaksepäin kertaamaan aiempien oppituntien sisältöjä. 

Valmennuskursseihin kuuluu myös oma oppimispolkunsa matematiikan perustaitojen kertaamiseen. Voit aloittaa matemaattisten taitojen opiskelun aivan perusteista. Tämä osio on tarkoitettu erityisesti sellaisille hakijoille, joilla matematiikan osaaminen on heikolla tasolla tai aikaisemmista matematiikan opinnoista on kulunut jo aikaa.

Harjoitustehtävät

Sinulla on käytössäsi erittäin suuri määrä harjoitustehtäviä, joista valtaosa on valintakokeen tapaan monivalintatehtäviä. Halutessasi voit tutustua heti valmennuskurssimme esimerkkimateriaaleihin

Harjoitustehtävät ja ratkaisut löytyvät Moodlesta sähköisinä versioina. Kysymykset on jaettu jokaisessa aihealueessa pienempiin kokonaisuuksiin sekä eri vaikeusasteisiin. Näin pystyt vaihe vaiheelta siirtymään kohti haastavampia tehtäviä. Tilastollisissa menetelmissä pääset hyödyntämään myös Oppimiskonetta erityisesti loppukevään kertausvaiheessa.  (Oppimiskonetta esitellään tarkemmin seuraavassa kohdassa).

Suosittelemme, että aloitat harjoitustehtävien tekemisen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Harjoitustehtäviä tekemällä näet, onko oppimista tapahtunut. Kun vastaat kysymyksiin oikein, sinulle kertyy kokemuspisteitä. Voit halutessasi verrata omaa kehittymistäsi myös muihin kurssilaisiimme.

Seuraavilla videoilla esitellään Psykologiavalmennuksen tieteellisten tekstin käsittelyn ja tilastollisten menetelmien kurssiosioita.

Oppimiskone

Valmennuskurssilaistemme käytössä on ainutlaatuinen Oppimiskone. Oppimiskone on ollut käytössä jo yhdeksän vuotta ja olemme kehittäneet sitä vuodesta toiseen. Oppimiskoneessa on erilaisia tenttivaihtoehtoja, joiden avulla pystyy esimerkiksi kertaamaan tilastollisia menetelmiä. Oppimiskoneen keskeinen ajatus on se, että oppimikone arpoo satunnaisotannalla kurssialueen harjoitustehtäviä yhteen tenttiin. Näin kurssilaiset pääsevät harjoittelemaan eri osa-alueita sekaisin. Oppimiskoneen avulla on helppo tunnistaa ne aihepiirit, jotka vielä vaativat kertausta. Harjoitustehtävät on jaettu osiin vaikeustason mukaisesti. Opiskelun alkuvaiheessa kannattaa tehdä helpompia tehtäviä ja myöhemmin keväällä kannattaa siirtyä vaativampiin tehtäviin. Myös Oppimiskoneen tentit on rakennettu tehtävien vaikeusasteet huomioiden.

Alla on Oppimiskoneen esittelyvideo. Video on Ekonomivalmennuksen oppimisympäristöstä.

Kertaustoiminto

Haluatko tehdä juuri niitä tehtäviä, joita et ole aiemmin osannut? Koska valintakokeessa on monta osioita, yksittäisten tehtävien muistaminen voi olla hankalaa. Siksi apunasi on ns. kertaustoiminto. Näet väärin vastatut kysymykset kootusti omassa kansiossaan ja voit palata ratkaisemaan tehtäviä uudelleen oman lukuaikataulusi mukaisesti. Tämä toiminto auttaa sinua kiinnittämään huomiosi juuri niihin asioihin, jotka kaipaavat vielä hienosäätöä.

Alla on kertaustoiminnon esittelyvideo. Video on Ekonomivalmennuksen oppimisympäristöstä.

Osaamisen seuranta

Psykologia- ja Logopediavalmennuksen moodle verkko-oppimisympäristössä on useita edistymisen seurantaan liittyviä apuvälineitä. Pääset seuraamaan osaamisesi kehittymistä aihekohtaisesti. Näet esimerkiksi, kuinka monta artikkeliharjoitusta olet jo suorittanut, ja paljonko niitä on vielä tekemättä. 

Kun vastaat kysymykseen oikein, saat siitä oppimispisteen. Osaamisesi kehittyy ja oppimispisteitä kertyy myös muista oppimista tukevista aktiviteeteistä, esimerkiksi teorian lukemisesta. 

Halutessasi sinulla on myös mahdollisuus verrata oman osaamisesi kehittymistä muihin kurssilaisiin ja kiriä kohti tulostaulun ykkössijaa!

Harjoituspääsykokeet

Laajimpaan valmennuskurssiimme kuuluu 6 harjoituskoetta, joista neljä tehdään ennen ennakkomateriaalien julkaisua ja kaksi ennakkomateriaalin julkaisun jälkeen. Viimeiset harjoituskokeet rakennetaankin täysin valintakokeen ennakkomateriaalin ympärille. 

Harjoituskokeiden tarkoitus on simuloida varsinaista valintakoetilannetta mahdollisimman hyvin: Harjoituskoeaika on kolme tuntia ja harjoituskoe tehdään sähköisesti Moodle-oppimisympäristössä. Harjoituskokeiden sisällöt paljastetaan vasta viikkoa ennen harjoituskokeen aukeamista, jotta harjoituskokeen ennakkomateriaalin opiskeluun käytössä oleva aika simuloisi mahdollisimman hyvin kevään ennakkomateriaalin opiskeluun käytössä olevaa aikaa. Harjoituskokeissa voi olla myös yllätyselementtejä kuten erillisiä aineistotehtäviä.

Harjoituskokeet ovat erinomainen tapa mitata oman osaamisen kehittymistä ja osaamista suhteessa muihin kurssilaisiin. On erittäin suositeltavaa katsoa harjoituskokeiden keskiarvoja sekä sitä, millaisilla pisteillä pääsee esimerkiksi parhaaseen 10 prosenttiin. Kun teet harjoituskokeet kurssin aikataulun mukaisesti, pääset vertaamaan omaa osaamistasi muihin kurssilaisiin.

Harjoituskokeet ovat erinomainen tapa harjoitella valintakoetilannetta. Harjoituskokeissa voit testailla erilaisia strategioita siihen, miten saat parhaat mahdolliset pisteet: Kannattaako aloittaa oivallus- ja päättelykykyä vaativista tehtävistä vai jättää ne esimerkiksi harjoituskokeen loppuun? Kannattaako esimerkiksi vastata kaikkiin kysymyksiin vai vain niihin, jotka varmasti osaat? Tässä vain muutama erilainen strategia, joita voit miettiä ja kokeilla. Strategioita valitessa on hyvä muistaa, että pääsääntöisesti virheellisistä vastauksista tulee pistevähennyksiä.

Kysymys- ja keskustelualueet

Moodlessa on viisi eri kysymys- ja keskustelupalstaa, joissa voit esittää ja lukea muiden esittämiä kysymyksiä. Jokaisella aiheelle (tilastolliset menetelmät, tieteellisten tekstien käsittely, oivallus- ja päättelykyky ja ennakkomateriaali) on oma kysymyspalstansa, jossa valmennuskurssimme opettajat vastaavat kurssilaistemme esittämiin kysymyksiin. Aihekohtaisten keskustelu- ja kysymyspalstojen lisäksi on yleinen keskustelualue, jossa voit esittää kysymyksiä muista asioista, kuten hakemisesta, valintakokeesta tai Moodlen toiminnallisuudesta.

Mikäli valintakoevaatimukisssa tai kurssimateriaalissa on sinua askarruttavia asioita, esitä rohkeasti kysymyksiä kysymyspalstoilla. Vaikka sinulla itselläsi ei olisi herännyt kysymyksiä, kannattaa kuitenkin tutustua muiden kurssilaisten esittämiin kysymyksiin; näin voit löytää sellaisia näkökulmia, joita et ole vielä itse huomannut. Kokemuksesta tiedämme, että kurssilaisia askarruttavat yleensä samat teemat. Usein joku toinen kurssilainen onkin jo ehtinyt kysyä sinua mietityttävästä asiasta, ja siten vastaus odottaakin sinua jo keskustelupalstalta.